فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات داستانی - سال دهم شماره 3 (پاییز 1400)

پژوهشنامه ادبیات داستانی
سال دهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نعمت الله ایران زاده، شهناز عرش اکمل* صفحات 1-20

    نوشتار پیش رو امید و ناامیدی را در رمان چشم هایش براساس آرای گابریل مارسل، فیلسوف فرانسوی بازنمایی و تحلیل دوگانه می کند. بدین منظور ابتدا به مبانی نظری و آرای مارسل اشاره و سپس با روش توصیفی - تحلیلی به نمودهای دوگانه امید و ناامیدی در چشم هایش پرداخته می شود. مارسل در مهم ترین دستاورد فلسفی خود یعنی امید، به مطالعه هستی شناختی این مقوله می پردازد و تقسیم بندی هایی از آن ارایه می دهد. او با نگاهی اگزیستانسیالیستی به انسان، پدیده هایی همچون دلهره، ترس و اضطراب را بررسی می کند؛ پدیده هایی که با ناامیدی در پیوند هستند. از نگاه مارسل امید از بستر رنج زاده می شود و در صورت وجود ناامیدی است که امکان تحقق امید هست؛ بنابراین امید و ناامیدی و دیالکتیک با یکدیگر در تقابل هستند. یافته نهایی پژوهش حاضر این است که امید و ناامیدی در چشم هایش همواره باهم در تقابل اند و رنج و ناامیدی موجود درنهایت روی به سوی امید دارد. درواقع باوجود فضای یاس آلود در این رمان، موتیف امید به سان عنصر غالب با مضامینی همچون عشق، اعتراض و استحاله بازنمایی می شود.

    کلیدواژگان: امید، ناامیدی، چشمهایش، مارسل
  • حسین شمس آبادی*، طاهره میرزاده، الهه ستاری صفحات 21-44
    قدرت سبک در ادبیات از عناصر گرامری پیچیده، زیبایی شناختی و پتانسیل نحوی واژگان گرفته شده است. زبان نوشتاری به عنوان یک سبک ادبی، نکته مهمی به شمار می رود. از سویی دیگر، آ.بوزیمان؛ نظریه پرداز آلمانی پس از انجام پژوهش های بسیار، در راستای سبک ادبی دربرابر سبک غیرادبی، معادله آماری اش را معرفی کرد. معادله بوزیمان؛ میزان واژگان توصیفی و ادبی در برابر غیرادبی ارزیابی و نوع نوشتار زنانه و مردانه را از یکدیگر تمیز می دهد و بر میزان ادبی بودن متن تاکید می ورزد. داستان امراه من الطابقین اثر هیفاء بیطار نیز ازجمله رمان هایی است که نویسنده در آن به مسایل حقوقی زنان و حقوق پایمال شده آن ها توسط مردان پرداخته است و این امر سبب ضرورت واکاوی زبان زنانه را در رمان مورد بحث گردیده است. پژوهش پیش رو سعی دارد، سبک زنانه در داستان امراه من الطابقین را با توجه آراء نظری نوشتار زنانه بررسی نماید و میزان ادبی بودن و زنانه نویسی هیفاء بیطار را با کمک ارزیابی آماری نقش نظریه آماری دانشمند آلمانی؛ آ.بوزیمان واکاوی و بررسی کند و در این راستا از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده که نشان می دهد، زبان زنانه در بسیاری از مولفه های نوشتاری داستان رعایت شده تا جایی که بیشترین کاربرد را مقوله های: ضمایر «انا» و «انت»، واژگان مطلق و مقید و پرسش کوتاه به خود اختصاص داده است. اسلوب آماری بوزیمان از میزان بالای افعال با میزان 6609 به نسبت صفات با میزان 2734 است که نسبت به دست آمده حدود 41/2% است و این میزان، ادبی بودن و زبان زنانه داستان را تضعیف می کند.
    کلیدواژگان: سبک ادبی، نوشتار زنانه، معادله بوزیمان، هیفاء بیطار، إمراه من الطابقین
  • حکیمه صحابی*، حسین داداشی، نرگس اسکویی صفحات 45-59
    فانتزی تخیلی ترین گونه داستان است. در فانتزی نویسندگان با عبور از جهان واقع، جهانی ثانوی با قواعد نو خلق می کنند که سرشار از حوادث شگفت انگیز و موجودات خارق العاده است. صمد بهرنگی ازجمله نویسندگان حوزه ادبیات کودک و نوجوان است که با استفاده از فانتزی، دنیای بزرگ سالی را با دنیای کودکی پیوند داده است. او با تکیه بر این شیوه، مفاهیمی از مسایل اجتماعی و فرهنگی و ایدیولوژیکی را برای مخاطب نوآموز خود به صورت ملموس تر بیان می کند. در این میان استعاره های شناختی، نقش مهمی در اینکه کودکان برخی مفاهیم و مضامین پیچیده و انتزاعی را بهتر درک کنند، برعهده می گیرند. مسئله اصلی نوشتار پیش رو، بررسی فانتزی و بهره گیری آن از استعاره های شناختی در داستان های صمد بهرنگی بوده تا نشان دهد که او چگونه با استفاده از ابزارهای فانتزی و پیوند آن با استعاره های شناختی به تحلیل تجربیات زیستی و اجتماعی برای مخاطب کم تجربه کودک و نوجوان پرداخته است؛ در پژوهش حاضر که به شیوه توصیفی و تحلیل محتوای قیاسی انجام یافت نتایج ذیل به دست آمد: استعاره های مفهومی در داستان های فانتزی بهرنگی جمع گرایی و تناسب با شرایط و اعتقاد وی را به خواننده القا می کند. در مبحث استعاره های مفهومی تصویری بسامد طرح واره های حجمی و حرکتی در قالب الفاظ با طرح شاهد مثال هایی بیان شد و طرح واره قدرتی مربوط به نوع تفکر و موانع ستیزی بهرنگی و رسیدن به اهداف مورد نظر وی در داستان ها است. استعاره های ساختاری در داستان های بهرنگی، مقام نخست را دارند. بسامد استعاره های جهتی در داستان های فانتزی و واقعی بهرنگی یکسان است.
    کلیدواژگان: فانتزی، استعاره های شناختی، بهرنگی، ادبیات کودک و ایدئولوژی
  • آزاده لاریجانی، فرشته مومنی*، وجیهه ترکمانی، مریم شادمحمدی صفحات 61-81
    پیرنگ داستان، شاخص‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎ترین عنصر ساختاری داستان است؛ زیرا بدون آنکه مانند کنش و شخصیت، ماهیتی مستقل و آشکار داشته باشد، در سراسر داستان حضور دارد؛ همچنین، پیرنگ به‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎عنوان یکی از مهم‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎ترین عناصر وحدت‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎بخش داستان، از اجزای پراکنده داستان واحدی یکپارچه می‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎سازد. هدف پژوهش حاضر، مقایسه عنصر پیرنگ از دیدگاه ماریا نیکولایوا در داستان‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎های تالیفی و ترجمه‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎ای گروه سنی ب و ج، تعیین میزان موفقیت هریک از این دو دسته داستان در جذب مخاطب و بررسی علل و عوامل موثر در این موفقیت از دیدگاه ادبی است. در نوشتار پیش رو، داده‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎ها ابتدا به روش اسنادی و کتابخانه‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎ای، از مطالعه و استخراج مختصات پیرنگ داستان‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎های پنجاه جلد کتاب از پرفروش‎‎‎‎‎‎‎‎ترین کتاب‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎های داستان کودک و نوجوان (در آثار فارسی زبان داخلی ایران و ترجمه‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎ای به زبان فارسی)، منتشرشده در بازه زمانی سال‎‎‎‎‎‎‎‎های 95- 1385 گردآوری شد. آنگاه با به دست‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎آوردن مقدار عددی متغیرهای بررسی‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎شده در پیرنگ، تحلیل محتوای کیفی بر پایه نظریه ماریا نیکولایوا صورت گرفت. یافته‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎های حاصل از تطبیق نتایج نشان می‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎دهند که کتاب‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎های داستانی ترجمه‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎ای نسبت به کتاب‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎های تالیفی، به‎‎سبب تناسب بیشتر با سلیقه و نیازهای مخاطب کودک و نوجوان و به جهت برخورداری از عناصر جذابیت بیشتر، سبب گرایش کودکان و نوجوانان به این داستان‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎ها شده است و در جذب مخاطبان خود موفق‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎تر بوده‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎اند.
    کلیدواژگان: ساختار روایی، پیرنگ، فرایندهای سه‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎گانه وضعیت روایت، داستان‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎های تالیفی و ترجمه‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎ای، گروه ب و ج، ماریا نیکولایوا
  • داود مژده عنبران*، شکرالله پورالخاص صفحات 83-100

    روایت شناسی مجموعه ای از احکام کلی درباره ژانرهای روایی، نظام‎ های حاکم بر روایت (داستان‎ گویی) و ساختار پیرنگ است. توجه به ساختار روایت ها و یافتن ساختاری مشترک و مشابه در این نوع ادبی یکی از پیامدهای ظهور فرمالیسم روسی و نظریات زبان‎ شناسانه فردینان دوسوسور بود. ولادیمیر پروپ، با مطالعه ریخت شناسانه قصه های پریان الگوی ساختاری این نوع از قصه ها را به دست آورد؛ اما پس از آن تزوتان تودوروف اصطلاح روایت شناسی را به‎ عنوان علم مطالعه گونه قصه مطرح کرد و براساس آن ساختار داستان‎ های «دکامرون» را مورد بررسی قرار داد. داستان های کهن و معاصر فارسی نیز براساس ساختار روایی تزوتان تودوروف قابل پژوهش و بررسی است. یکی از این داستان ها، حکایت حمام بنفش اثر فضل الله مهتدی است که در این پژوهش سعی بر آن شد براساس الگوی روایی تزوتان تودوروف بررسی شود. نتیجه این بررسی نشان داد که داستان حمام بنفش الگویی مشابه آنچه تودوروف مطرح کرد، دارد. ویژگی ها و مختصات هفت گانه الگوی تودوروف دارای نمونه هایی در متن داستان است. در ساختار زبانی، داستان براساس افعال به ویژه کنش های قهرمان داستان شکل گرفته است. از دیدگاه نحوی، داستان دارای یک پی رفت اصلی است که سایر پی رفت ها در درون آن قرار دارد. نحوه به‎ کارگیری پی رفت ها نیز به‎ صورت درونه گیری است؛ اما پی رفت های سوم تا نهم به‎ صورت زنجیره ای در درون پی رفت اصلی قرار گرفته است. از دیدگاه وجوه روایتی نیز، وجه اخباری بسامد بیشتری دارد و زمان وقوع افعال و کنش ها نیز زمان گذشته است.

    کلیدواژگان: روایت شناسی، الگوی روایی، تزوتان تودوروف، حمام بنفش، صبحی مهتدی
  • فواد مولودی، نرجس ارجمند* صفحات 101-121
    یکی از حوزه های مهم مطالعاتی در ادبیات جنگ ایران، بررسی شکل گیری مولفه های مدرن در آن است و تاکنون پژوهش‎های زیادی در این باب صورت نگرفته است. در نوشتار پیش رو سعی شده است تا با شناسایی و تمرکز بر مولفه های مدرن، رمان عقرب روی پله های راه آهن اندیمشک که یکی از آثار مدرنیستی و برجسته رمان جنگ است، بازخوانی شود. در آغاز، بحث «درآمدی بر ادبیات داستانی مدرن» مطرح خواهد شد؛ سپس تحلیل داستان مورد نظر برمبنای مولفه های مدرن صورت می پذیرد؛ و در پایان، پس از بیان یافته ها، به پرسش اصلی پژوهش پاسخ داده می شود: مولفه های تازه و بدیع این داستان، سبب شده است با داستانی مدرنیستی روبه‎رو باشیم که از لحاظ محتوا و صورت و ساختار، با عمده آثار داستانی ژانر جنگ تفاوت داشته باشد و دنیایی نوین را از بعد ساخت و صناعت دربرابر دیدگان ما بنهد. عمده مولفه‎های مدرنیستی این رمان بدیع را بدین گونه می‎توان برشمرد: فرم‎زدایی از صورت‎های معهود رمان جنگ، آشنایی زدایی در حوزه پردازش شخصیت‎ها، پیرنگ تازه و ذهنی، واردکردن ساحت ناخودآگاهی در متن و برجسته‎سازی دلالت‎های آن، تمرکز بر استعارات دلالت گر، خلق فضای شعرگونه، بازی های زبانی، چندروایتی شدن اثر، غیر خطی بودن عنصر زمان و مکان، ایجاز در متن، پیرنگ های استعاری، فرد گرایی، سمبل سازی و نمادپردازی و تلاش برای خلق دلالت های ثانوی تخیل و توهم.
    کلیدواژگان: رمان جنگ، مولفه های مدرنیستی، عقرب روی پله های راه آهن اندیمشک، مدرنیسم ادبی
  • مرتضی هادیان، منصوره ثابت زاده*، حسین ابوالحسن تنهایی صفحات 123-142
    از دیدگاه جامعه شناسی برای شناخت انسان باید به روابط متقابلش با موقعیت های زیستی اجتماعی- اقتصادی توجه کرد. نظریه «ماتریالیسم تاریخی» مارکس به معنای درک تحولات جوامع بشری بر مبنای شرایط مادی در همه دوره های تاریخی بشر است. با استفاده از این نظریه می توان چگونگی تحولات جامعه بشری را درگذر تاریخ واکاوی کرد. همچنین نظریه «خود کنش گر» هربرت بلومر ساختار «خود»، تحول و کنش گری انسان را در موقعیت های عینی زندگی مطالعه می کند. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است و با گردآوری داده های اسنادی - کتابخانه ای انجام می شودتا براساس تلفیق این نظریه ها هویت، تحول و کنش شخصیت های رمان شکر تلخ اثر جعفر شهری باف را در بستر مادی تاریخ تحلیل کند. با کاربست نظریه «ماتریالیسم تاریخی» مارکس و «خودکنش گر» بلومر در تحلیل رمان شکر تلخ می توان گفت که با تضعیف نیروهای تولیدی، ساختارهای فرهنگی و اقتصادی در ساحت روساخت دگرگون می شوند و نظام معنایی نیز تغییر می یابد. با گسست رابطه میان نیروهای تولیدی و روابط تولیدی شخصیت های رمان در دو نسل با دو هویت و شیوه کنشی متفاوت در تقابل یکدیگر نمود می یابند. در نسل جدید نیز دو نوع خود در تضاد هم نمود می یابد که یک دسته وفاداران به سنت های نسل گذشته هستند و دسته دیگر اعتنایی به معیارهای ارزشی نسل قبل ندارند.
    کلیدواژگان: ماتریالیسم تاریخی، خود کنشگر، مارکس، بلومر، شکر تلخ
|
  • Nematollah Iranzadeh, Shahnaz Arsh Akmal * Pages 1-20

    This paper seeks to represent and analyze the hope/despair dichotomy in the novel Her Eyes by the French philosopher's ideas, Gabriel Honoré Marcel. For this purpose, first, Marcel's theoretical foundations and views are pointed out. The representation of the hope/despair dichotomy in the novel is addressed via a descriptive-analytical research method. In his most crucial philosophical achievement, i.e., “the hope”, studies the ontology of this concept, making some divisions. He examines phenomena such as apprehension, fear, and anxiety with an existentialist view of man, associated with despair. In Marcel's view, hope is born from the bed of suffering, and it is in the presence of despair that hope is possible. So hope and despair are in confrontation and dialectic with each other. The research findings show that hope and despair in the novel Her Eyes are always in conflict, and the existing suffering and despair eventually turn to hope. Despite the novel's desperate atmosphere, the motif “hope” is represented as the dominant element, with themes such as love, protest and transformation.

    Keywords: Hope, Despair, Her Eyes, Marcel
  • Hossein Shamsabadi *, Tahereh Mirzadeh, Elaheh Sattari Pages 21-44
    The power of style in the literature is derived from the complex grammatical, aesthetic, and syntactic potential elements of words. The written language is considered an important point as a literary style. A.Bozeman, a German theorist, has done many researches about literary style versus non-literary style; finally, he introduced the statistical equivalent in his own name. Bozeman equation; describes the amount of descriptive and literary versus non-literary vocabulary and the type of writing for women and men, and it emphasizes the literary nature of the text. Heyffaa Bitar's story "Amr'a Man Tabaqin" is one of the novels in which the author deals with women's legal issues and their rights violated by men. The present research tries to examine the female style in the story of "Amra'a min Tabaqin" according to the theoretical views of women's writing and the degree of literature and feminism of Heyffa Bitar with the help of statistical evaluation of the role of statistical theory of the German scientist; A. Bozeman analyzes and in this regard, a descriptive-analytical method is used which shows, that the feminine language is observed in many components of the writing of the story, to the extent that the most used categories are: pronouns "I" and "you", absolute and restricted words, and short questions. Bozeman's statistical style indicates a high rate of verbs with 6609 compared to adjectives with a rate of 2734, which is about 2.41 percent, and this rate weakens the story in terms of literature and the type of female language of the story.
    Keywords: literary style, Feminine Writing, Bozeman's Statistical, Heyfaa Bittar, . Emraat Men-Altabaqin
  • Hakimeh Sahabi *, Hossein Dadashi, Narges Oskouie Pages 45-59
    Fantasy is the most imaginative genre of story. In the imaginative stories, the writers create a secondary world with new rules by passing beyond real world and breaching the cumbersome rules and frameworks. These worlds include amazing events and fantastic creatures. Samad Behrangi is one of the writers of child and adolescent literature that he connects the adulthood world to childhood world by using fantasy. By emphasis on this style, he expresses the social, cultural and ideological issues for novice readers in tangible way. In this regard, cognitive metaphors play an important role in better perception of some complicated and abstract concepts by children. This article has tried to examine fantasy and cognitive metaphors used in fantastic stories of Samad Behranghi in order to depict how this author, thoughtful and interested in the children and adolescent training, has analyzed the bio-social experiences for less experienced child and adolescent readers using cognitive metaphors. This descriptive and deductive content analytical research showed that the conceptual metaphors in Behranghi's stories imply collectivism and appropriation with socialism beliefs and conditions. Concerning the contextual metaphors, three volumetric, motor and power schemas were mentioned and power schema is related to thinking and eliminating obstacles by Behranghi in the considered goals in the story. The structural metaphors are in the first rank in his stories. The frequency of directional metaphors is the same in the fantasy and real stories
    Keywords: fantasy, cognitive metaphors, Samad Behranghi, Child, Adolescent Literature, Ideology
  • Azadeh Larijani, Fereshteh Momeni *, Vajihe Torkmani, Maryam Shadmohammadi Pages 61-81
    Plot is the most distinctive element in the structure of a story. Unlike the character and the theme, whereas plot doesn’t have any evident and independent identity, it is necessarily to present throughout the story as an element which unifies the fragmented parts into an integrated entity. This research aims at comparing the plot in the authored and translated stories for B and C age levels from the viewpoint of Maria Nikolajeva to evaluate the success of these stories in attracting the audience, and finally to discuss the effective literary factors in this achievement. To this end, we collected the data through reading and eliciting the features of plots in 50 best-seller children Persian stories published during the years 1385-95. After obtaining the numerical values of the variables in the plots, the qualitative content analysis was fulfilled. The results revealed that the translated story books have been more successful in attracting the audience due to their relevance to the taste and needs of children and consequently containing more fascinating elements for them.
    Keywords: Narrative Structure, plot, the three Processes of Narrative Status, Authored, Translated Stories, Maria Nikolajeva
  • Davood Mozhdeh Anbaran *, Shokrolah Poor Al Khas Pages 83-100

    Narratology is a set of general rules about narrative genres, systems governing narrative (storytelling), and plot structure.The attention to the structure and finding a common and similar structure are the consequences of the emerging formalism and linguistic theories of Ferdinand de Saussure in this type of literature. Propp, obtained a structural model of fairy tales by studying the morphology of this type of story. But Todorov introduced the term narratology as the science of studying the variety of the story, according to which he examined the structure of Decameron's stories. The ancient and contemporary Persian stories can also be researched based on the narrative structure of Todorov. One of these stories is “the Purple Bath” by Mohtadi, which was tried to review based on the narrative model of Todorov in this study. The results of this study showed that this story has a pattern similar to that of Todorov was raised. The seven characteristics of Todorov model have examples in the text of the story. In the linguistic structure, the story has formed on the basis of verbs, especially the actions of the protagonist. From a syntactic point of view, he has a main sequence in which other sequences are located in it. How to use pirouettes is also in the form of internalization. But the third to ninth sequences are in a chain within the main sequence. Also in this story, the informative aspect is more frequent and the time of occurrence of verbs is the past tense.

    Keywords: Narratology, narrative pattern, Tezutan Todorov, “Purple Bath”, Sobhi Mohtadi
  • Foad Molowdi, Narjes Arjmand * Pages 101-121
    One of the fields of war literature is the study of the formation of its modern components. There are not enough studies in this field. Attempts have been made in this paper to identify and concentrate on the modern components in order to reread the “Scorpion on the Stairs of Andimeshk Railway” story. At first, “an introduction to the modern writing” will be given; then, in the next step, theaforementioned story will be analyzed based on the modern components; and, finally, the findings will be given, which is in fact an answer to the question of this research: The new and innovative components of this story encounter us with a modernist story which is different from other stories of war genre regarding its content, form, and structure. As a result, it offers us a modern world regarding its construction and figures of speech. The main modernistic components of this innovative novel are: Deconstruction of the familiar forms of war novels; defamiliarization in the field of personification; new and subjective plot; incorporation of unconsciousness into the text and highlighting its connotations; concentration on connotative metaphors; creation of a poetical environment; lingual games; multi-narrativity of the story; nonlinearity of the elements of time and space, brevity in the text; metaphoric plots; individualism, symbolizing and symbolization; and efforts for the creation of secondary connotations of imagination and illusion.
    .
    Keywords: m.War novel, Modernistic Significances, “Scorpion on the Stairs of Andimeshk Railway” literary Modernism
  • Morteza Hadeian, Mansoureh Sabetzadeh *, Hossein Abolhassan Tanhaee Pages 123-142
    The analysis of "symbolic interactionism" based on Blumer's methodology arises from human consciousness of oneself in the experimental world of society. The construction of the 'self' is constructed based on the controversial relationship between (I) and (Me) in a social process. Therefore, in a dynamic and unpredictable way, it explores the characters and shows their individual and collective action. How does 'self' find itself in the novel world? What is the mode of action of the novel is 'self' in the face of social and political construction? His novel depicts a picture of Pahlavi history in which the "collective self" is a mixture of the traditionalist and the modern. The novel "Cheshmhayash" depicts a picture of Pahlavi history in which the "collective self" is a mixture of traditionalist and modernist self. Collective interests are more than individual interests are. Activists are struggling against the authoritarian political system for freedom of thought and freedom of thought. The intellectual is a modern and demanding individual. "Del-e-koor" novel narrates the first and second Pahlavi periods. The self in this novel is the passive, conservative and violent self. In the novel world, individual interests are preferred over collective interests, and in the structure of society, the intellectual acts because of kindness, friendship, and peacemaking.
    Keywords: Historical Materialism, Self-Activist, Marx, Blumer, Shekar-e-Talkh